Entisaikojen uhkapeli oli pääosin hupia ja tulosten ajateltiin olevan jumalten sanelemia, mutta sittemmin urheiluvedonlyönnistä on tullut monelle ammatti, josta päivittäinen leipä hankitaan. Mikäli urheiluvedonlyöntiä haluaa harjoittaa yhtään ammattimaisemmin, niin pelaaminen kannattaa ehdottomasti keskittää vain laadukkaille vedonlyöntisivustoille ja tässä artikkelissa kerromme lyhyesti siitä miten pelaaja tunnistaa erot hyvän ja huonon vedonlyöntisivuston välillä.

Kun otetaan käsittelyyn vedonlyönnin historia urheilutapahtumissa, niin kunnia tästä kuuluu entisaikojen kreikkalaisille, jotka keksivät vuosisatoja sitten lyödä vetoa erilaisista urheilulajeista. Perinteisiä urheilutapahtumia aikojen saatossa olivat juoksukisat, kiekonheitto sekä keihäs. Voittajille jaettiin maapaloja tai rahapalkintoja, mutta katsomossa saattoi samaan aikaa olla pelissä jopa kokonaisia maatiloja, kun maanomistajat löivät vetoa omien suojattiensa menestyksestä urheilukilpailuissa. Myös muinaiset roomalaiset olivat tunnettuja vedonlyöjiä ja silloin kauppatavarana saattoi pahimmassa tapauksessa toimia jopa ihmiset, kun orjakauppiaat löivät vetoa.

Nykyään nettivedonlyöntiä ei voi harrastaa maatiloilla, suoraan omalla omaisuudellaan tai ihmisillä vaan vedonlyönti netissä tapahtuu eri valuutoilla. Koska vedonlyönti on kehittynyt huimasti viimeisten vuosikymmenten saatossa, niin nykypäivänä vedonlyöntiä voi suorittaa täysin laillisesti lähes mistä tahansa urheilu- tai viihdetapahtumasta aina perinteisistä juoksukilpailuista erilaisiin tietokonepeleihin tai vaikkapa Super Bowlin puoliaikashow’n tapahtumista.

Nykypäivän valtava pelikohdevalikoima sekä vedonlyönnin suosion nousu internetin myötä on tuonut markkinoille yhä enemmän ja enemmän uusia vedonlyöntisivustoja, jotka tarjoavat vedonlyöntipalveluitaan. Koska vedonvälittäjien valikoima on nykypäivänä todella valtava, niin on hyvä käydä läpi muutamia tärkeitä ominaisuuksia, jotka erottavat nykypäivän hyvän ja huonon vedonlyöntisivuston.

Kuinka tunnistaa hyvä vedonlyöntisivusto. 

Kauneus on tottakai aina katsojan silmässä, mutta jo muutamalla perusasialla pystyy erottelemaan laadukkaan vedonlyöntisivuston. Koko vedonlyöntibisneksen tärkein perusasia on tottakai kertoimet. Se on fakta, joka useimmilta viihdebetsareilta unohtuu monta kertaa. Eikä kannata unohtaa myöskään vedonlyöntibonuksia joita netti on pullollaan!

Yksittäinen hävitty veto ei ole vielä tietenkään vielä katastrofi, mutta jos tavoitteena on vedonlyönnillä itsensä elättäminen, niin pitkässä juoksussa kannattaa pyrkiä löytämään korkeimmat mahdolliset markkinoilla olevat kertoimet.

Ennen kuin mennään syvemmälle yksittäisiin vedonlyöjän kannalta tärkeisiin asioihin, kuten kertoimiin ja palautusprosentteihin, niin kannattaa keskittää pelaaminen suomenkielisille sivustoille, joilla on myös suomenkielinen asiakaspalvelu. Tämä mahdollistaa sen, että mahdollisessa ongelmatilanteessa sinulla on apunasi suomenkielinen asiakaspalvelija ja saatte ongelman ratkaistua helposti ja nopeasti.

Toinen tärkeä seikka on tottakai rahansiirtomenetelmät, joita vedonlyöntisivustolla on tarjolla suomenkieliselle pelaajille. Siirtojen täytyy olla molempiin suuntiin nopeita, kuluttomia ja ennenkaikkea turvallisia. Jos yhtiö perii siirroista maksuja, niin pitkässä juoksussa se haukkaa ison osan pelikassasta jos rahaa liikuttelee paljon. Myös verovapaat voitot ovat tärkeässä osassa voittavaa pelaamista, mutta siihen perehdytään hieman tarkemmin artikkelin loppupäässä. Seuraavaksi on aika tutkailla muutamia tärkeitä yksityiskohtia vedonlyönnistä, jotka kaikkien aloittelevien betsareiden on hyvä opetella ja kokeneempienkin muistaa.

Mitä kertoimet ovat ja mistä ne muodostuvat?

Yksittäisen pelikohteen tai ottelun voittaja on periaatteen tasolla vedonlyönnissä yhdentekevä, sillä kerroin määrittää lyödyn vedon arvon ja se on pitkässä juoksussa kaikkein tärkeintä. Kerroin on vapaasti suomennettuna jonkun joukkueen voiton tai tapahtuman todennäköisyyden käänteisarvo. Mitä suurempi kerroin, sitä epätodennäköisempi tapahtuma on hyvä nyrkkisääntö muistaa.

Vedonlyöjän kannalta hyvä veto on siis sellainen, jossa tapahtuman todennäköisyys on hänen mielestään suurempi kuin kertoimen osoittama todennäköisyys. Kerroin 2,00 tarkoittaa tasan 50% todennäköisyyttä ja jos mielestäsi joku joukkue voittaa oman ottelunsa yli 50 kertaa sadasta, ja tarjolla on vähintään kerroin 2,00, niin saat vedollesi arvoa.

Jos oma arviosi on, että joukkue A voittaa joukkueen B 55% todennäköisyydellä ja tarjolla on kerroin 2,00, niin saat vedollesi etua. Laskukaava on seuraava 2,00 x 0,55 = 1,10. Tärkeintä on pitää lyötyjen vetojen odotusarvo yli yhdessä.

Käytännössä arvoa voi löytää mistä tahansa ottelusta tai pelitapahtumasta, sillä todennäköisyydet ovat vain vedonlyöntimarkkinan kertoimenlaskijan tai vedonlyöjän arvioita ja tärkeätä on pyrkiä olemaan parempi todennäköisyyden arvioija kuin vedonvälittäjän kertoimenlaskija. 

Korkeat kertoimet palauttavat rahat tottakai paremmin ja tähän liittyy oleellisesti palautusprosentti, joka vaihtelee reilusti eri vedonlyöntisivustojen välillä. Seuraavaksi perehdymmekin palautusprosenttiin, joka liittyy tärkeänä osana kertoimiin.

Palautusprosentti

Yhden pelikohteen teoreettinen palautusprosentti on aina 100%. Koska vedonlyöntiyhtiöillä on tottakai toiminnassaan myös kuluja ja heidän tavoitteensa on pelaajan tapaan tehdä voittoa, niin yhden 1X2-pelikohteen kertoimien yhteenlaskettu laskennallinen palautusprosentti on todella harvoin 100%. 

Yleinen palautusprosentti vedonlyöntitoimistoilla pyörii 95% tietämillä ja käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vedonlyöntitoimisto palauttaa kohteeseen pelatuista rahoista pelaajille 95 prosenttia. Jos pelikohteen vaihto on esimerkiksi tasan 10 000 euroa, rahoista palautuu pelaajille 95% eli 9 500 euroa. Tämän takia nyrkkisääntö ”talo voittaa aina”, pätee myös vedonlyöntiin. Tärkeintä onkin löytää pelikohteet, joissa oma todennäköisyys on tarjolla olevan kertoimen käänteisarvoa suurempi ja saat vedollesi arvoa. 

Suosittelemmekin keskittämään pelaamisen vedonlyöntisivustoille, joilla on vedonlyönnissä mahdollisimman suuri palautusprosentti. Näin ollen saat lyödä vedot peli-ideasi puolesta sisään isommilla kertoimilla. 

Laitan alle vielä esimerkin siitä miten yksittäisen pelikohteen palautusprosentti lasketaan kertoimista 1X2-pelikohteessa.

  • Kotivoiton kerroin 3,00.
  • Tasapelin kerroin 4,00.
  • Vierasvoiton kerroin 2,14.
  • Kotivoiton todennäköisyys vedonlyöntitoimiston mielestä on 33,3%. (1 / 3,00 = 0,333)
  • Tasapelin todennäköisyys vedonlyöntitoimiston mielestä on 25% (1 / 4,00 = 0,25)
  • Vierasvoiton todennäköisyys vedonlyöntitoimiston mielestä on 46,7% (1 / 2,14 = 0,467)

Esimerkin mukaisen pelikohteen palautusprosentti on 105%, joka tarkoittaa pelaajalle hyvää etua ja talolle tappiota. Esimerkin kaltaisia kohteita on tarjolla vain harvoin ja esimerkkikohteeseen pystyy lyömään vetoa sisään oikeilla panostuksilla siten, että pelaaja jää varmasti voitolle.

Yleensä kohteiden palautusprosentti pyörii aiemmin mainitussa 95 prosentin tuntumassa, mutta palautusprosentti vaihtelee eri sivustojen välillä sekä eri lajien välillä myös saman sivuston sisällä. Tärkeintä onkin löytää parhaimman palautusprosentin / korkeimman kertoimen tarjoava vedonlyöntisivusto juuri sille omalle peli-idealle.

Keskitä pelaaminen verovapaille vedonlyöntisivustoille

Koska vedonlyöntimarkkinoilla on tarjolla kymmeniä ja kymmeniä eri vedonlyöntisivustoja, niin ymmärrettävästi niiden välillä on isojakin eroja. Toinen palauttaa rahat huonommin, toinen paremmin, mutta tärkeintä on kuitenkin keskittää pelaaminen verovapaille sivustoille.

Ammatikseen vedonlyöntiä harjoittavien pelaajien vuosittainen palautusprosentti vaihtelee tottakai paljon, mutta yleisesti voittavat pelaajat saavat rahansa vuosittain takaisin noin 102-105% prosentilla. Jos tästä vähentää kotimaahan verotettavat kulut, niin palautusprosentti pyörähtää äkkiä tappiolliseksi ja vaikka pelaaja pelaisi voittavaa vedonlyöntiä, jää hän vuosittain tappiolle, kun verokulut vähennetään ja käteen jäävä osa pienenee.

Pelaajalle käteen jäävä loppusumma vaihtelee tottakai vuosittain panostuksien suuruuden sekä osumien mukaan, mutta tärkeintä on keskittää panokset vedonlyöntisivustoille, joilla on käytössään EU-lisenssi, joka takaa verovapaat voitot EU- / ETA-alueen asiakkaille. EU-lisenssejä on useampia, mutta tunnetuimmat niistä ovat Maltan (MGA), UK:n (UK Gambling Commission), Viron sekä Gibraltarin rahapeliviranomaisten myöntämät lisenssit.

Yhteenveto hyvistä vedonlyöntisivustoista

Vedonlyönnissä on näiden perusasioiden lisäksi satoja muita tärkeitä laskukaavoja sekä teorioita, jotka voittavan pelaajan olisi syytä tietää, mutta niiden perkaamiseksi pitäisi kirjoittaa kirja. Tässä oli kuitenkin ynnättynä muutama perusasia, joista huolehtimalla pelaaja pystyy harrastamaan voittavaa vedonlyöntiä. 

Kannattaakin siis käyttää hetki aikaa, tehdä vertailua eri vedonlyöntisivustojen välillä ja keskittää pelaaminen hyville ja laadukkaille vedonlyöntisivustolle, niin ensimmäinen steppi kohti voittavaa vedonlyöntiä on otettu!